Installationsbidrag til udstillingen “En blank og vårfrisk dag”- kurateret af Kasper Lynge Jensen, der har bedt forskellige kunstnere skabe værker ud fra begreberne fællesskab og solidaritet. Hvad betyder begreberne i dag – og hvordan kommer de til udtryk i det daglige?
East West River er en fortælling om, hvordan små ting kan have stor betydning for det offentlige rum. Den peger på at Østen måske kan være med til at perspektivere Vestens opfattelse af fællesskaber og solidaritet og vice versa. Fortællingen handler om vedligeholdelse, kultur og by-realiteter, snarere end om innovation, global vækst og by-visioner. Enhver by har brug for vedligeholdelse af sin kultur – som ikke altid drejer sig om innovation og vækst – og enhver by har brug for at kende og forstå sine ressourcer og realiteter før de store visioner skabes.
I Kolkata medvirker byens håndværkere til at vedligeholde hverdagslivets ritualer ved at producere ordinære hverdagsobjekter. Pottemagere laver tusindevis af engangs- lerkopper hver dag, for at skabe mulighed for at chai ritualet kan foregå hele dagen, hver dag, året igennem.
Lerkoppen har en dobbeltfunktion:
Den tjener som et brugbart objekt, samtidig med at det fælles ritual omkring koppen viser, hvordan den er forbundet til sine ressourcer, sit oprindelsessted, sin forbindelse til byen med dens vaner, skikke og hverdagsliv.
Foto: David Stjernholm
East West River
Gitte Juul
En blank og vårfrisk dag
Arbejdermuseet, 2016
Lerkopper: Surindar Prajapati and his family
Samtale: Surindar Prajapati og Dev Nayak
Video: Dev Nayak
Foto: Gitte Juul, Dev Nayak
Laserskæring: Arkitektskolens Værksted, KADK
Opbygningsassistance: Martine Seedorf