Gaden udsprang af Ballerup Kommunes arbejde med et nyt gågaderegulativ, som handler om blandt andet tilgængelighed, gadehandel, skiltning, udendørsservering, arrangementer og færdsel i gaden. Gaden udfordrede og testede gaderegulativet ved at skabe en række tilføjelser til gågaden i samarbejde med butiksindehavere og Ballerup Bibliotek. Der søgtes om tilladelser og dispensationer hos kommunen til midlertidigt at kunne placere rum, møbler og objekter, som gav mulighed for at fællesskabet kunne få plads til at udfolde sig. Gaden er udført i samarbejde med billedkunstner Jesper Aabille for Kontoret for Kunst i Byen.
Gågadens butikker får typisk deres varer leveret på europaller som køres på plads ved hjælp af palleløftere. Dette princip benyttede projektet Gaden sig også af. Dels for at lægge sig i forlængelse af normen og dels for at signalere at projektet var midlertidigt.
I forbindelse med projektet flyttede Kontoret for Kunst i Byen ind i en ledig butik i gågaden. Butikslokalet tjente som kontor og værksted, mens butiksvinduet fungerede som udstilling og formidling af Kontorets aktiviteter i gågaden. Kontoret etablerede en arbejdsplatform i gågaden for at definere et arbejdsområde, hvor der hen over sommeren kunne bygges trækonstruktioner og støbes i beton, direkte i 1:1 og ansigt til ansigt med gågadens brugere.
En eksisterende pergola blev ombygget til Væksthus fyldt med tomatplanter. Grønthandleren i gågaden vandede planterne hen over sommeren, mens beboere og forbipasserende nippede. Mange interesserede sig for tomatavl og de fleste undrede sig over at planterne fik lov til at stå i fred. I slutningen af august kittede Kontoret for Kunst i Byen ud af Centrumgaden med “Store Tomatdag”, afholdt i samarbejde med Grønthandleren og Biblioteket.
Gaden fik sin egen krydderurtesamling i form af Botanisk Have , hvor små fortællinger om hver enkelt plante kunne inspirere besøgende til at eksperimentere med nye urter i madlavningen. Planterne blev passet af Centrumgadens blomsterhandler og en beboer i gågaden donerede 4 solsikker, som fungerede som målestok for projektets udstrakte tid. Flere af urterne var så populære at de blev gravet op lige så hurtigt som de blev plantet, så derfor manglede samlingen ofte en del af sine urter.
I hver ende af Gaden blev der opsat en halv brønd ud for hver deres bank. Nutidens banker lever af vores drømme og De Halve Brønde var ønskebrønde. Tilsammen dannede de Gadens ønskebrønd.
Mange kastede mønter i De Halve Brønde – andre fiskede dem op.
Talerstolen var et symbol for ytringsfrihed, hvor alle uanset politisk overbevisning, race, køn, religion og seksuel orientering kunne tale uanmeldt om hvilket som helst emne.
Den høje Stol var et byrumsmøbel som frit kunne benyttes af alle. Den var placeret overfor skobutikken.
Filmhuset var Gadens biograf. Bibliotekaren udvalgte film fra Filmstriben, som vistes hver dag i Bibliotekets åbningstid hen over sommeren.
Læsehjørnet var Gadens lænestol, som var placeret under en lygtepæl. Hver dag satte Bibliotekaren dagens avis ud i avisholderen, som var sat fast til lygtepælen.
Amfiteatret var et sted hvor 2-4 personer kunne sidde over for hinanden og snakke sammen eller spille et spil. Ingen andre steder i gågaden kan man sidde over for hinanden.
Book en Bod var 3 salgsboder, som kunne bookes af alle via Biblioteket, der havde lyst til at prøve at sælge noget i Gaden. Boderne blev dog aldrig booket men flittigt brugt som bænke.
Centrumgadens halalslagter fik et nyt skilt i gave. Dyret var halvt lam og halvt kalv og udformet som de udskæringer halalslagtning anvender. Skiltet var lavet i beton og stod ikke på en europalle, da det ikke var tanken at dyret skulle tages ind om aftenen. Kommunen blev ansøgt om tilladelse til at Halaldyret kan blive stående permanent foran halalslagteren – hele døgnet.
Kontoret for Kunst i Byen deltog på Alt_Cph 13 med Gaden.
Besøg Kontoret for Kunst i Byen på Ballerup Kommunes hjemmeside.